Sortiment

Våra Leverantörer

Vår ambition är att ha så brett sortiment som möjligt, därför har vi över 20 leverantörer på Ost.

 * Egen fransk import

Större delen av all fransk ost vi säljer kommer direkt från frankrike utan mellanhänder. Vår franska leverantör har över 4000 artiklar i sitt sortiment med allt från det absolut finaste till enklare matlagningsostar. De förser oss även med en hel del ostar från Italien, Belgien, Tyskland och Spanien av mera allmän karaktär.

* Egen Italiensk Import

Sedan ett par år tillbaks köper vi Grana Padano och Parmigiano Reggiano och en hel del andra lyxiga ostar direkt från producenten i Italien. Inga mellanhänder = lägre pris.

 * Egen Spansk Import

Hösten 2008 startade vi även med direkt import från Spanien. Alla spanska produkter är handgjorda och gårdsproducerade enligt gamla traditioner.

* Egen Holländsk Import

Det är egentligen inget att skryta med, men våra holländska rivostprodukter börjar rivas när vi har lagt ordern. Osten kommer direkt från produktionen till oss och vi får en förstklassig vara med extremt lång hållbarhet. Riven Cheddar, skivad Gouda & emmenthaler samt salladsfeta är några av de produkter som kommer till oss från Holland.

* Super-långlagrad ost

Vi ligger konstant på 3 ton hårdost för långlagring. Exempel på egenlagrade ostar är: Prästost 26 mån, Gräddsture 24 mån, Cheddar upp till 50mån och en hel del dessertost typ Comté, Gryuere, Appenzeller, Emmenthaler, Parmigiano mfl.

* Gårdsproducerat

Det finns cirka 200 olika Gårdsmejerier i Sverige idag och givetvis kan vi inte ha ost från alla dessa, så vi har valt ut 8 olika gårdar att jobba med. Tyvärr bestämmer naturen över tillgången på Gårdsproducerade ostar, så det händer vi inte får någon ost alls av mejerierna. Men det måste man ha med i beräkningarna när man jobbar med småskaliga producenter.

 - Påverås Gårdsmejeri utanför Falköping är ett litet mejeri med fantastiska ostar gjorda på fjällkomjölk.

 - Lillängens Getgård utanför Sunne i Värmland gör helt unika getostar med mycket smak. Många av ostarna har vunnit flera medaljer i olika nationella & internationella tävlingar.

 - Ovikens Ost Mitt i storsjöodjurets hemtrakter ligger denna jämtländska gård. På gården föder man upp mjölkfår. Getmjölk & Fårmjölk köps in från närliggande gårdar. Oviken är en av få gårdsmejerier i Sverige som kan erbjuda ost gjord på Ko-Får & getmjölk blandat.

 - Almnäs Bruk  En av sveriges största ekologiska jordbruk och dessutom tidigare arbetsplats för den svenska kokbokens moder Kajsa Warg. Idag kan Almnäs stoltsera med att producera ostar som pressas i gamla antika formar. Och att de åter tagit upp produktionen på ett ostrecept från år 1225. Korgost anno 1225 pressas av sin egen vikt i en rottingkorg innan den får avsluta sin vistelse på Almnäs i en av godsets källare.

 - Halltorps Mejeri Ligger strax utanför Trollhättan och drivs av familjen Kaijser (Anna & Svante). Här tillverkas getostar enligt de gamla franska metoderna (Lactic-metoden). Alla getter växer upp på gården och produktionen börjar redan på fältet där familjen odlar maten till getterna

 - Jürrs Mejeri i Sörmland startades av Cleas Jürrs som har varit utbildningsansvarig på den enda utbildningen som funnits för småskalig ostproduktion i Sverige. Alltså Mentor och lärare till de flesta av rang inom branchen. Klart att Cleas skulle starta eget när utbildningen lades ner. Och vilka ostar det blev !! ”Kittad Granbarksost” eller ”Sörmlands ädel” är några av mejeriets flaggskepp.

 l- Brostorps Mejeri Vi har inte alltid ostar från Brostorp, men tar gärna in på beställning.